Vanaf eind juni kun je van dit programmaonderdeel genieten.

9 literaire activiteiten noodgedwongen omgevormd tot een prikkelend online geheel. Een smaakmaker voor échte ontmoetingen voor een groots literair najaarsfestivalLeg je boek deze dag opzij en beleef woord en cultuur vanuit je luie zetel. Of leg je benen op je bureau en geniet van wat wij gestreamd op je scherm brengen. Van ons mag het! 

  • Voices of the World brengt je aan het lachen. Nieuwkomers vertellen over persoonlijke grappige situaties die taalverwarring met zich mee brengt. Ruis in de dialoog tussen nieuwkomers en gesettelde Brusselaars die uitmondt in verbinding via humor.

  • De Vlaams-Perzische toneelvereniging Zaman Nou brengt Perzische gedichten in 4 talen: Nederlands, Frans, Engels en Perzisch. Een slingerend en zinnenprikkelend poëtisch pad van de 11de tot de 21ste eeuw.

  • Arthis - Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis nodigt schrijvers met een Zuidoost-Europese herkomstcultuur uit die getuigen over hun zoektocht naar literatuur in tijden van isolement. Maanden van isolement levert pareltjes van weemoed, angst en gemis op, maar ook bezinning over wat essentieel is met boodschappen van hoop en verlangen.

  • La maison des Yezidis en Evin Shikaki dompelen je onder in de grenzeloze rijkdom van de Koerdische cultuur die nieuwkomers met zich mee hebben gebracht.

  • In “Creatures on the Move” maak je kennis met de unieke en speelse Story-to-Song”-methodiek die Sarah en Marieke van Guiding Songs ontwikkelden. In korte, open, interactieve sessies leiden migratieverhalen van kinderen tot samenzang op muziek. Op basis van de verbazingwekkende reisverhalen van een slak, een zwaluw en een reuzenschildpad nodigen ze kinderen van asielzoekers die in het Klein Kasteeltje verblijven uit om hun persoonlijke ervaringen in woord en beeld om te zetten en te delen.

  • De multiculturele vereniging De Bron brengt met “Het Chemische Element” Russische literatuur, geschiedenis en muziek in een gevaarlijke en ingewikkelde haat-liefdeverhouding. Ljoeba Mendeljeva, dochter van Dmitri Mendelejev - de bedenker van het periodiek systeem - zit gewrongen in een driehoeksrelatie tussen de Symbolistische schrijvers Andrej Bely en Alexander Blok. Met klassieke muziek uit het Rusland van begin 20ste eeuw kom je tussentijds even op adem. “Het Chemische Element”: liefde en poëzie met de revolutie op de achtergrond.

  • Peace Performance Train serveert meertalige poëtische lasagne. 10 mensen, 10 vellen talige identiteit in Brussel, overgoten met een romige en pittige muzikale saus.

  • Espirito Mundo stelt voor: de poëtische performance “Umbra: Het woord is ook lichaam”. Een lichaam dat zijn plaats opeist. Een lichaam dat worstelt in de schaduw, verborgen door het oppervlak. Met een poëtische tekst als gids, stelt het zichzelf filosofisch in vraag, over zijn plaats in de wereld, over waarheid en verdraaiingen van de werkelijkheid.

  • Het Goudblommeke in Papier presenteert een  literaire performance met de klimaatdichters Jan Ducheyne en Laurence Vielle: Klimaatrechtvaardigheid.